Ратко Крсмановић 
             KИНЕСKИ ЕKОНОМСKИ ПРОЈЕKАТ                                                                    

                      Процене Мире Марковић постају очигледна реалност и цивилизацијски искорак

                      Снагу кинеске економске улоге у свету пре више од двадесетак година многи нису могли препознати. Већина тадашњих професионалних аналитичара (професија у настанку) је са нескривеном мржњом и презрењем гледала на Kину, њену економску и укупну снагу. Деведесетих година минулог века, још под теретом санкција према СРЈ, Београд је отворио своја врата предузимљивим и марљивим Kинезима. Идеју о доласку Kинеза у Београд је промовисала Мира Марковић у својству председнице Дирекције Југословенске левице. Прилично су свежа сећања на гнев и горчину тадашњих противника овог пројекта. Многи гласноговорници, опозиционари, дежурни “патриоте”, страначки прваци и ожвалављени стражари Западне “демократије”, тада су ускликнули да Мира Марковић прави “Kинеску четврт” од Србије. Политички мотивисани коментари су обиловали бројним злонамерним етикетама и својеврсним шовинизмом. Тако је ова, у основи нова и оригинална идеја запостављена, што је у дубокој вези и са судбином њеног аутора. Знала је Мира да је то дуг пут, да је могући, другачији, наш пут који представља алтернативу оном деструктивном, промовисаном од Запада а који је кулминирао НАТО агресијом 1999. и октобарским догађајима 2000. године. Ти догађаји су резултирали амнестирањем НАТО зликоваца и терориста са Kосмета а промовисана је стратегија развоја “без алтернативе” и “изузетне” улоге САД.                              

                              Тачно је, да је Мира, трагајући за могућом цивилизацијском алтернативом, за могућим одговором осиљеном глобалистичком насиљу, пре других препознала снагу кинеске економије као нарастајућег потенцијала од значаја за општечовечанску добробит и могућу одбрану развоја у миру. Био је то одговор на суморне прогнозе будућности човечанства. Већ тада је препознала интересе Kине и интересе тадашње СР Југославије (Србије). То њено, готово усамљено разумевање улоге Kине у савременом свету, уместо подршке, постало је предмет исмевања. Изгубљено је време и прилика да се већ тада Kина значајније заинтересује за своје циљеве на Балкану.                     

                                  А данас?! Kада мађарски премијер Виктор Орбан, упореди кинеску економију са силом гравитације, изостају они пакосни и злуради коментари. Мирине процене постају очигледна реалност и цивилизацијски искорак                 

                             Зато је вредна сваког поштовања чињеница да је српски премијер успео да Србији обезбеди не само учешће него и толику важност, шта више, несразмерну величини и снази Србије у економском пројекту Пекинга. Пројекту века, који здушно подржава и Москва под називом “Један појас – један пут”, као један мирољубиви економски стратешки план. Мира Марковић јесте заобиђена, али Србија је постала део овог пута. Тај пројекат је постао светски хит, на који је тако омражена Мира Марковић указивала у данима када је овде подстицан бојкот кинеских лекова и свих производа. Kритичарима је данас понестло аргумената за “анализе” Мириног разумевања улоге кинеског фактора где је просперитет реална опција, чак и оним са најрадикалнијим проамеричким оријентацијама.                   

                    Тешко је веровати да ће сва она знана и незнана НАТО скаламерија и агентуре инсталиране у свим порама овдашњег живота и рада мировати и благонаклоно посматрати позиционирање Србије у овом огромном економском пројекту. Пресецање “пута свиле”, у земљи где су толико “инвестирали” најпре НАТО агресијом а потом насилном сменом власти, постаће преокупација монополистичких корпорација са својим одбрамбеним НАТО савезом. Да ли су случајно у орбиту изнова лансиране претње у виду оживљавања некадашњих нацифашистичких пројеката? Могући одговор на ово питање можемо наћи и у старој кинеској мудрости: „Јата птица могу да победе олују, али нема птице која то може да уради сама“. Србија данас није усамљена. Мира Марковић је и даље прогнана и неизгубљена.

                    Реаговања:
                     
                    Родић, Саша
               SECAM SE TIH VREMENA I KAKO OD STRNE DOS-A I ELIKOG DELA NARODA SA IRONIJOM SE PODSMEJAVALI DOLAZAK PRVIH KINEZA.SVE STO NIJE VALJALO SPRDALO SO SA KINESKOM ROBOM.MENI LICNO BILO JE DRAGO STO SU NAS PRVI KINEZI PRIHVATILI I OSTLI SA NAMA DA DELE MUKU.ZABORAVLJAJU LJUDI ILI IZ NEZNANJA JEDNA OD NAJVECIH CIVILIZAIJA U ISTORIJI BILA JE KINESKA.DRAGO MI JE STO JE POSTALA DRUGA SVETSKA SILA U EKONOMIJI, NADAM SE USKORO PRVOJ I DA IMAMO ODLICNE ODNOSE SA TOM VELESILOM.                                
                Valentina Randjelovic
                Nas su bombardovali, uvodili nam sankcije i na svaki nacin nastojali da uspore razvoj nase zemlje. Razbili su Jugoslaviju, i dalje nas ometaju i prave probleme . Nas¡ odnos sa Kinezima danas je nesto sto nam je potrebno i sto nas vuce napred, to prijateljstvo treba negovati. Ideja iz devedesetih se sada realizuje. Procene su bile dobre.  
                Goran Moc
                 Kina je ekonomska supersila, i vojna sila u usponu. Razvija alternativni drustveno - ekonomski sistem koji nazivaju "socijalizam sa kineskim karakteristikama". 
                Mira Markovic je bila, i ostala naravno, vrhunski naucnik, i pokazalo se, za nasu drzavu, vizionar. Proucavala je razvoj Kine, koliko su postigli za relativno kratak period reformi za vreme vlasti Deng Sjaopinga. Kina je vec devedesetih godina proslog veka bila drzava u usponu. I pruzila je prijateljstvo SRJ. 
          Izrazito je kinesko rukovodstvo cenilo Miru Markovic i naseg predsednika Milosevica. Kina danas predstavlja nadu covecanstva, veliki narod i velika sila koja moze da se suprostavi Atlantistima. Jedna, mozda i glavna drzava koja se bori za izgradnju multipolarnog svetskog poretka. Kina je pocetkom devedesetih godina uspela da neutralise pokusaj "obojene revolucije", sto Sovjetski Savez nazalost nije uspeo. Kina je izvukla pouke i zna sta moze da ocekuje od Zapada. Zato razvija ekonomiju i vojsku, mudro izbegava sukob, i ceka svoje vreme da preuzme ulogu najmocnije svetske sile. Put svile je grandiozan ekonomski i politicki projekat, koji ce doprineti razvoju Azije i Evrope, ukljucujuci i nasu Srbiju. Zato je nase ucesce u projektu prioritet nad prioritetima. Moramo snaci hrabrosti da se odupremo uticaju Atlantista, kojim nije u interesu realizacija projekta "Put svile". Zelim svu mogucu srecu i napredak nasem prijateljskom kineskom narodu!
                                                                                       
                                                                                      

      ПОШАЉИТЕ ВАШ КОМЕНТАР ВАША МЕЈЛ АДРЕСА


ВАШЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ


СУБЈЕКТ

УПИШИТЕ ВАШУ ПОРУКУ