Прогнана и неизгубљена 

ЦИВИЛИЗАЦИЈСКА РАЗГЛЕДНИЦА

                   ДВАДЕСЕТ ПРВОГ ВЕКА                                                                                                                                                                                                                                      
Пише: 
МИРА МАРКОВИЋ 

Женева

Господствена антиципација нереалне дипломатске будућности. Атоксична, инперсонална, пацифистичка, цивилизацијски софистицирана и моћна моћ 

Неутралност швајцарске државе води порекло из високог степена рафиниране и национално неиритантне кооперативности са сезонски доминантном вољом. 

Лугано 

Ако је Швајцарска, као што многи мисле, најлепша европска земља, онда је она најлепша у Лугану.  

Романтична, блага зима, романтично, благо лето – готово племенита климатска хармонија, она целина која омогућава лепоти природе да то непрекидно буде.  

Урбана култура у својој најлепшој слици, цивилизацијски развој још увек без слабих тачака предозиране технолошке принуде.  

Италијански језик и трагови артистичког италијанског бића на Југу штите Швајцарску од организационог германског апсолутизма на Северу, као што то чини и инерција суптилне раскоши француске културе на Истоку, од Евијана до Лозане.   

Цирих  

Цирих је друго име за Швајцарску. У њему се налази све што Швајцарска представља – комплементарност између природне лепоте и естетске креативности, софистициране зграде банака и раскошни хотели, безбедне и уредне улице са отменим стамбеним зградама, најорганизованији начин живота на планети, финансијски планетарни трезор, гаранција монетарне културе, стабилност грађанског живота, слика готово савршене аутентичности.  

Цирих, као и Швајцарска, има само то једно лице. За разлику од других градова на свету, нема сумње да је ово швајцарско лице баш такво и само такво.  

Осим мале сумње да јој је да га креира омогућио неко други, неко изван ње.    

Давос  

Тиха цитадела, отпорна на време на први поглед, али адаптивна на други, финансијско – политички услужна моћи која јој није неопходна, али је према њој хијерархијски респектабилна.

Гармиш Партенкирхен  

Способност суптилног комерцијализма да изађе у сусрет псеудодекаденти полуурбаних пробисвета и паразитских потомака давно оцвалих монархија.  

Беч  

Он је достојанствена успомена на највећу европску монархију деветнаестог века у чијем је знаку једно време протицао тај век.  

Мала, углавном туристичка Аустрија, зна да неће бити више никад велика европска земља. Али њен главни град ће још дуго бити велика европска престоница. Упркос најезде економских емиграната са Југа чија неевропска нарав прети да детронизује једну од европских каријатида.    

Париз  

И даље „покретни празник“ као што га је у својим књигама назвао Хемингвеј.  

Плафон романске цивилизације упркос технолошко-електронске намере да доведе у питање све што не спада у њу.  

Али и поприште могућег демографског масакра који му прети умножавањем обојене популације пристигле са северноафричких и блискоисточних обала.  

Кан  

И без најчувенијег филмског фестивала на свету био би драги камен медитеранске цивилизације.  

Фестивал чини тај драги камен доступним и очима које га без тог фестивала не би виделе.  

Тако Кански фестивал није само летња позорница филмске креативности у протеклој години, већ и континуирана прилика да и најдаљи свет дотакне дах раскошне лепоте медитеранског живота. 

Довил 

Европској финансијској, индустријској, трговачкој и технолошкој елити стоје на располагању за одмор све монденске адресе на планети. 

Па ипак, неки од њих бирају Довил, иако је по климатско-географским параметрима на доњој лествици престижних локација. 

То је делимично инерција из деветнаестовековног евроцентризма заснована на уверењу да све што није у Европи има мању вредност. 

А и да све што се налази на њеном Северозападу има једину. 

Тако Довил одолева карипским плажама, чак и грчим острвима. 

Мадрид 

Из њега се запутио шпански колонијализам у Јужну Америку, у њему је инаугурисана инквизиција, из њега се огласио фашизам 

Ка њему су кренуле интернационалне бригаде 1938. године да помогну шпанској сиротињи, омладини и интелектуалцима у борби против фашизма и за републику.

Пале су многе жртве а борба за републику и против фашизма није добијена. Трајали су још дуго и фашизам и монархија. 

Онда је остала само монархија.  

А оне републике, због које је стрељан Лорка пошто је претходно написао „Крваве свадбе“, због које је Пикасо насликао Гермику и због које је Унамуно написао „Ви можете победити, али не можете убедити“, те републике још нема, жива је рана на срцу народа за чију су се слободу борили и изгинули шпански камаради. 


Брисел 

Дуго је био главни град двојезичне и двоетничке државе, престоница белгијских колонијалних тековина у Африци, али већ неко време више то није или је то секундарно.  

Сада је седиште европске наддржаве која има за циљ да на принципу прилично понижавајуће хијерархије у свој састав укључи све европске државе. 

И седиште је имепријалног војног џина чија милитаристичка експанзија, осим што је планетарна, има тенденцију да буде и космичка 

Монако 

Гротескна слика државе које нема. И још гротескнија слика монархије која никада није ни постојала. 

Тобожњи монарх и његова фамилија, вајна војска и неколико хиљада грађана, живе од коцкарница, туриста, финансијских прилога глумаца, певача, модних креатора, трећеразредних политичара и понеког богаташа и користи које Монако има као административно склониште за богаташе који у својој земљи избегавају да плаћају порез. 

Та комбинација кича, лицемерја и подвале има виталност паразита који у флори и фауни опстају захваљујући неоправданој великодушности, простој пасивности и неразборитој попустљивости окружења у коме се налазе.  


Рим 

Он је вечан јер је ризница највећег и најлепшег цивилизацијског богатства. Док оно постоји постоји и Рим. 

Али од дужине живота тог богатства зависи лепота Италије и супериорност Европе. 

То богатство не испирише живот на Аљасци и на Ускршњим острвима, али на њему се темељи европска уметност, нешто од европске мисли, много од европског духа, а прилично и од европског оптимизма. Заједно, они доприносе животу на континенту који је врт наше цивилизације. 

Напуљ 

На Југу Европе једна раскошна виталност, отпорна на стварност – религија и атеизам, богатство и беда, дисциплина и анархизам, традиција и нихилизам, лојалност закону и фетишизација безакоња. 

Напуљ је испостава начина живота који би хтео да се промени али оставља да то почне сутра.  


Венеција 

Крхка али и даље жива способност да сачува комбинацију млетачких и ренесансних векова захваљујући туристичкој радозналости, снобовској таштини и романтичном ходочашћу. Све заједно чува оронуле виле, похабане чамце и суморне канале.

И илузију да на том простору не постоји врем 

Атина 

Успомена на једну од престоница античке цивилизације и престоница модерне државе са континуираном и не нереалном надом да је способна да чува своју прошлост и националну нарав. 

Ту, под атинским кровом је све из чега се састоји Грчка – оданост православљу, елитни и популистички туризам, једва сачувани скромни трагови хеленске прошлости, страсне левичарске демонстрације без утицаја на неклевичарску стварност, приврженост језику који не личи ни на један на свету а из чијих корена воде порекло многи европски језици, трговачка нарав и са њом комплементарна комуникативност – не баш сигуран али могућ траг експанзионистичке радозналости прехришћанске Хеладе која је њену војску и културу довела до северноафричких обала 

Дубровник 

Медитеранска култура је и даље средиште европске цивилизације. Са тачке гледишта евроцентриста она је и средиште светске цивилизације. 

Дубровник је њен део. Али он није само део лепоте те цивилизације. Лепши је од ње. Јер се осим медитеранске лепоте састоји и од словенске. 

Те две лепоте – медитеранска и словенска – у свом јединству чине га најлепшим градом на обалама свих топлих европских мора. 

Лондон 

Лондон је прва постојбина, прапостојбина револуције. Али Кронвелов покушај био је кратког даха. Монархија је однела победу над републиком. Чак и када је одлучила да буде парламентарна. Чак и кад јој је остало само име. 

Лингвистички и протоколарни континуитет – све што је од монархије остало, трајаће још неко време и спонтано ће и тихо, еволутивно ишчезнути. 

Револуција није у природи енглеског бића. Зато није чудо што је Енглеска родно место еволуцији. Зато је логично што је њен творац Дарвин био Енглез, а не Француз или Шпанац. Природа енглеског бића чува монархију и кад јој више није потребна и кад је више нема. 

Може се међутим лако десити да Лондон и Енглеска, пре него што изгубе формалну монархију, почну да губе стваран национални идентитет – армада арапских лумперпролетера и индијских бескућника стиже незвана домаћинима који су својевремено такође незвани на неколико векова свратили код њих.   


Берлин 

Најпопуларнији и најзначајнији симбол краја двадесетог века. 

Рушењем зида који је делио Немачку на две државе – социјалистичку и капиталистичку (Источну и Западну) окончан је дугогодишњи Хладни рат између капиталистичког Запада и социјалистичког Истока.  

Победу је однео капиталистички Запад. 

Социјалистички Исток је сада само Исток. Налази се у транзицији ка циљу који још није друштвено – историјски дефинисан. Под будним оком неоколонијализма и тамо где је могуће под његовом контролом. 

Берлин се осећа боље без зида. Немачка, не само боље, већ поново и супериорно.  


Београд 

Тврђава у којој је лоцирана балканска нарав. Блиска Истоку, још ближа Југу, далека од Севера, загледана у Запад.

Београд – неснађен између оцвалног конзервативизма, културног авангардизма, континуираног левичарства, демографске дисхармоније, националног ината, анационалне агресивности, селективног памћења и виталног еманципаторског оптимизма.  

Осло 

Урбано и социјално високо стилизована цивилизацијска слика. 

У том смислу европски Север је аутономан и аутентичан свет. 

Упркос глобалном животу који повезује и инетгрише културе, на Северу Европе нити се труде да личе на друге, нити нуде другима да личе на њих. Нису аутистични. Напротив. 

Само су ненаметљиво цивилизовани.  

Истанбул 

Могуће је да је тамо лоцирана једна безизлазна нада. 

Али јер оно царство неће бити обновљено. 

Упркос демографске експанзије, дипломатске еквилибристике и глорификације прошлости. Било једном – сабље, харач и јаничари. 

Она прошлост је прошла.  

Буенос Ајрес 

Национални и расни конгломерат под патронатом католичке цркве, под утицајем старих европских колонизатора и нових имиграната који и даље, мада све мање, одолева јужноамеричкој нарави. Да ли ће потомци шпанских конквискадора, одбеглих немачких нациста и преживелих Индијанаца једног дана формирати неко ново аргентинско биће, тешко је да се сада процени. 

Мада танго играју сви. Морнари на кратком одмору после дугих путовања по далеким морима, девојке из сиромашних предграђа, власници плантажа и коорпоративних царства ... Танго је њихов интегративни фактор као што су то мирис палми и цвећа, влага и сунце изнад мора.  

Хавана 

Национално јединство да се сачува социјалистички живот у земљи и способност да се постигне поштовање тих напора и од стране оних који историјском избору Кубе нису склони. 

Она још увек није историјски подстицај новим левичарима али јесте лекција бившим.  

Рио де Жанеиро 

Куба је превише мала и усамљена да би била планетарна инспирација новом животу, али Бразил није ни мали, ни сам, ако буде решио да буде оно што није могла Куба – биће. 

Највећа плажа на свету и највећи карневал на свету одавно су живописне глобалне адресе, могле би тај живописни глобализам да прошире и на друге адресе на својој територији ако велики народ, жртва старих, нових и будућих конквискадора, одлучи да их буде сит.  

Сантјаго де Чиле 

Сви су заборавили да је прва жртва антисоцијализма био Чиле. Да је тамо могао да се наслути исход Хладног рата. 

Честа је склоност да се почетак краја социјализма види у Гдањску, у Пољској 1982. године. 

Због паузе од десет година свет је заборавио да је агресивни антисоцијализам почео у Чилеу 1973. године.  

Вашингтон 

Отмено седиште неоимперијализма са нескромно испољеном намером да оправдано треба да буде центар креирања планетарног живота. 

И у њему Пентагон. Картографски центар двадесет првог века под претпоставком да се не огласе конкурентске адресе. 

Картографија је тиха дисциплина, док се надлежности за њу не сукобе. 

Њујорк 

Већ неколико деценија он је неименована престоница модерног доба. 

Колико ће то још бити зависи од степена цивилизацијске амбиције источног дела планете. 

За сада тамо су лоциране најмодернија архитектура и литература, ресторани и администрација, и најмодерније искуство планетарне колонизације. 

Холивуд 

Готово савршена лабораторија неоимперијализма, коорпоративног капитализма, нихилистичког антихуманизма, моралног атеизма и биолошке кастрације. 

Без наде да ће у скорије време бити затворена као таква, односно трансформисана у кинематографски центар бар лаке и лепе забаве ако још нема довољно креативног потенцијала за филмску уметност.  

Торонто 

Ако буде будућности можда ће личити на Торонто. 

Тамо је степен интеграције индивидуалног, социјалног, еколошког и технолошког живота на до сада вероватно највишем степену.

При том су све димензије те интеграције на највишем нивоу који је овај век постигао. 

И то је једно од ретких места на планети на којима савремена цивилизација има лепо лице у свим својим вертикалним и хоризонталним равнима.  

Санкт Петербург 

Духовна позиција Санкт Петербурга има готово челичне темеље који воде порекло из свих епоха руске историје. 

Москва је из много разлога престоница, амбициозна и динамична, на средњем и далеком Истоку рађају се и рађаће се нови, модерни градови, прве урбане странице руске будућности, али ће Санкт Петербург и даље, још дуго бити светилиште руског бића.  

Москва 

Она је престоница највеће земље на свету која због своје историје и географије живи у више векова истовремено – понекад у осамнаестом, често у деветнаестом, и даље у двадесетом, у научно-истраживачкој области у двадесет првом и пре двадесет првог века. 

Централне урбане адресе су амбициозна комбинација архитектонског футуризма, европске хортикултуре, азијске гастрономије, православних цркава, руских свечаности и модерне музике. 

Сама Москва је идеолог тог новог и динамичног живота који је понекад бржи од оних који су се у њему нашли.  

Сочи

 Тамо је Руска федерације одлучила да уведе своју земљу у наредну деценију пре него што та деценија стигне. 

У свим епохама сви развијени народи су правили цивилизацијске кораке који су их измештали из постојеће стварности. Тако су некад брже некад спорије убрзавали време. 

А, осим тога, у Сочију зима није руска. Црноморска је, топлија је, мада ни море није црно, само се тако зове.  

Кијев 

Бар петнаест година траје неоколонијални поход на Украјину који се политичко – медијски устоличио у престоници једне од најстаријих и највећих словенских земаља са циљем да се Украјинци дистанцирају од словенства да би се у неком анемичном анационалном облику прикључили фиктивној заједници европских народа у којој би о томе како ће да живи четрдесет пет милиона Украјинаца одлучивале немачке власти.  

Одеса 

Она је била и у царска и у совјетска времена песничка инспирација. 

У својој чувеној поеми „Облак у панталонама“ Мајаковски је позорницу за обрачун са малограђанским ништавилом поставио у Одесу. 

Како оно беше ... „Било је то у Одеси. Доћи ћу у четири рекла је Марија ...“ Марија је закаснила. Задржале су је малограђанске обавезе, а немалограђански свет у Одеси и свуда на свету још није савладао свог жилавог и распрострањеног противника.  


Токио 

Будућност је двадесет година после Другог светског рата почела у Токију. 

Додуше, не као целина. Само делимично. Да би била целина, тој будућности, која се манифестовала као урбани технолошки футуризам, недостајала је од самог почетка социјална димензија. 

Технолошка стварност се мање прилагођавала човеку, више се он прилагођавао њој. 

Кад се нађу, и ако се нађу, технологија и човек, Јапан ће бити можда лепо место за живот, само мало тесно и мало нестабилно. 

Можда ће Јапан, технолошка перјаница модерног доба, захваљујући научно – технолошким напорима успети да прошири своју територију мелиорационим радовима (пацификујући своју континуирану склоност ка експанионизму) и да стабилизује своје тло контролом земљотреса или чак амортизацијом његових разорних моћи.  

Шангај 

Он је резултат мултинаучно креиране целине. Ако се тај резултат буде показао као позитиван, а већ јесте, та мултинационална креација би могла да има примену на националном нивоу.  

Пекинг 

Седиште кинеског погледа на свет. 

За разлику од других погледа на свет који су били универзалне природе, општег карактера, овај кинески се односи само на живот Кинеза. 

Ако је у периоду од само сто година једна од најсиромашнијих земаља на свету постала друга по реду економска сила на свету, онда тај поглед на свет има разлога да му се припише шири значај иако сама Кина нема жељу за идеолошким експанзионизмом. 

Сиднеј 

Неидеолошки образац енглеско – европског друштвеног система, организације економије и администрације, примене политике и начина живота на најмањем и најновијем континенту који је цео држава и који је цео сублимиран у његовој престоници. 

Заштићен великим водама од осталог света и континент и престоница креирали су специфичност која делује све више аутономно док се та аутономност не нађе у прилици да буде тестирана од стране уверене да је за то надлежна и да је за то способна.  

Багдад 

Тамо где је цивилизација почела и где су дуго трајала њена звездана времена, град који је у ново доба ушао креирајући га и сам, а при том сачувао најбоље из свих својих прошлости, сада је рушевина на чијим се остацима води реанимирани етничко – верски рат, империјална освета за некооперативност ирачког естаблишмента који је сматрао да су нафта и остала богатства, као и сама ирачка територија, искључиво у власништву народа 

Њу Делхи 

Њу Делхи је главни град једне цивилизације којој географија и историја нису ишле на руку. Није без значаја за њен развој ни величина и сложеност њене популације. 

Можда ће научна активност лоцирана у Силиконској долини на Југу Индије решити неке проблеме који су резултат географских, историјских и демографских траума. 

Али то неће бити брзином која би у првој половини овог века радикално изменила живот у Индији.  

Триполи 

На време разрушена престоница земље, као и цела земља, да не би свој политички и цивилизацијски живот почела идеја уједињења арапског света, односно уједињења свих афричких држава у заједницу народа. 

Са том заједницом народа био би окончан живот Африке као извора богатства од кога су живели други континенти, друге државе и други народи.  

Кувајт 

Примат материје над духом који не уземирава ни један дух који иначе себи приписује да га има. Напротив. Са задовољством га на топлом асфалту прелепог града нуди материји на располагање. 

Јоханесбург 

Дуготрајна и недовршена борба за слободу шаролике већине чије је једино заједничко својство што је у надлежности једнобојне, похлепне, имигрантско-окупаторске мањине. 

Дамаск 

Тешко успостављање етничке, националне и верске стабилности претворило је Дамаск и његову вековима стару и лепу земљу у погодно тло за ломачу у којој треба да изгоре све етничке, националне и верске страсти и да се смањи број њихових заступника да би се на рашчишћеној територији успоставила контрола над материјалним и нематеријалним добрима измореног и десеткованог становништва, преосталог сиријског народа.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Од истог аутора:
    БРЗОПЛЕТИ ОПТИМИЗАМ
    ВИТАЛНОСТ ПОХЛЕПЕ
    ЗЛОУПОТРЕБА ТЕРМИНОЛОГИЈЕ
    СВАКА ПТИЦА СВОМЕ ЈАТУ
     ПРИВАТНИ УНИВЕРЗИТЕТИ И ПРИВАТНИ ПРОФЕСОРИ
     НЕСРЕЋНА ОПОЗИЦИЈА
     СОЦИЈАЛИЗАЦИЈА ПРИРОДЕ
     ПОВОДОМ 30 ГОДИНА ОД ОСМЕ СЕДНИЦЕ
     ТРАНЗИЦИОНИ ПАЧВОРК
     ОПРАВДАНЕ ПОСЛЕДИЦЕ
      БИЛО У ЛАС ВЕГАСУ
      НЕЗАШТИЋЕНА ПРОШЛОСТ
      АУТИСТИЧНИ ПРОВИНЦИЈСКИ ПСЕУДОПАТРИОТИЗАМ
      ГЛУПОСТ, АЛИ НЕ НЕДУЖНА
      НЕДИЛEМА
      ПСИХИЈАТРИЈА УМЕСТО РЕВОЛУЦИЈЕ
      НАЈНОВИЈЕ ОРУЖЈЕ
      ТАБЛОИДНЕ МЕЦЕНE
      ХИТНА ЉУБАВ
       

                ПОШАЉИТЕ ВАШ КОМЕНТАР ВАША МЕЈЛ АДРЕСА


ВАШЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ


СУБЈЕКТ

УПИШИТЕ ВАШУ ПОРУКУ